Persoon houdt een stopwatch boven een bureau met een toets, bril, telefoon en koffie.

Sommige werkgevers wensen dieper inzicht in uw vermogen om numerieke, geschreven en visuele informatie te verwerken. Of beter gezegd: dergelijke informatie te begrijpen, analyseren en interpreteren. Immers, werkgevers willen zeker weten dat ze de juiste kandidaat aannemen en een assessment toets is een bewezen methode om de meest geschikte sollicitant voor een functie te identificeren. Meer dan 70% van de werkgevers gebruikt een toets als onderdeel van hun sollicitatieprocedure en uw resultaten worden kwantitatief vergeleken met die van een controlegroep die dezelfde toets heeft gemaakt.

Deze snelle toetsen - ontwikkeld om uw logisch redeneren en analytisch vermogen te testen - geven de werkgever inzage in uw aanpak van specifieke taken en situaties. Zo'n test wordt streng getimed en bestaat uit een serie meerkeuzevragen onder kopjes als: numeriek, (non-)verbaal, ruimtelijk, mechanisch en abstract denkvermogen.

Het fijne aan deze tests  is dat u zich erop kunt voorbereiden door uw kennis van oude wiskundige en grammaticale regels bij te spijkeren. Op het internet zijn diverse websites te vinden waar oefentesten kunnen worden gemaakt en nagekeken. De geschiktheidstoetsen kunnen online (vanuit huis) of op papier worden afgenomen als aanvulling op het sollicitatiegesprek.

Er bestaan duizenden van dit soort toetsen, maar sommige werkgevers willen kandidaten nog verder op de proef stellen door hen bijvoorbeeld presentaties te laten geven of een relevante casus te laten uitvoeren.

Denk aan onderstaande zaken wanneer u een assessment toets moet maken:

  • Vraag van tevoren wat voor vragen er waarschijnlijk gesteld zullen worden - u mag daar best even de HR-afdeling voor bellen;
  • Spijker uw basiskennis van grammatica en wiskunde bij - met de tijd vergeet men vaak simpele dingen;
  • Oefen een aantal verschillende online toetsen om u vertrouwd te maken met het onderwerp, de lengte en het tempo van de toets(en);
  • Besteed extra tijd aan uw verbeterpunten om uw algehele prestatie te verbeteren;
  • Vraag om feedback - de resultaten van deze toetsen worden vergeleken met een controlegroep, dus vraag hoe u precies gescoord heeft.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen