Tough interview questions and how to answer them

Goed gedaan! U bent geselecteerd voor een gesprek bij het bedrijf waar u gesolliciteerd heeft. Ze zijn duidelijk geïnteresseerd in u, uw cv of de dingen die de recruitment consultant over u gezegd heeft. U heeft dus een voet tussen de deur, maar hoe gaat u om met de volgende fase: het sollicitatiegesprek en de moeilijke vragen die mogelijk op u af komen?

Zelfs de meest zelfverzekerde kandidaten kunnen door de simpelste vragen van hun stuk worden gebracht. Er is geen correcte of verkeerde manier om hiermee om te gaan. Maar we kunnen u drie dingen aanraden als u een lastige vraag krijgt:

  • Luister zorgvuldig naar de vraag
  • Begrijp wat er gevraagd wordt
  • Wees eerlijk

Onderstaand enkele voorbeelden van lastige vrage die u kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek:

1. Vertel iets over uzelf

Dit is niet het moment om als bij een soort therapiesessie uw levensverhaal uiteen te zetten. Ze willen op zijn hoogst een zeer beknopte samenvatting horen van de hoogtepunten uit uw carrière tot nu toe. Waarschijnlijk willen ze weten waarom u denkt dat u de beste kandidaat voor deze baan bent. Geef een aantal voorbeelden ter illustratie en vraag daarna of uw gesprekspartner meer wil horen.

2. Hoe heeft uw opleiding u voorbereid op uw carrière?

Uw opleiding, op welk niveau dan ook, was niet alleen theoretisch. Hier zijn ze op zoek naar een indicatie van uw belangrijkste competenties. Dit kan teamwork zijn, presentatie- of communicatievaardigheden of omgaan met deadlines. Uw antwoord moet daarom een mix zijn van theorie en praktijk. En vergeet ook hier niet om voorbeelden te geven.

3. Wat is uw langetermijndoel?

Als u antwoordt: 'CEO van dit bedrijf zijn met een jacht in Monaco' toont u misschien uw visie en zelfverzekerdheid, maar hiermee laat u ook zien dat u nogal een dagdromer bent. Uw gesprekspartner wil waarschijnlijk weten hoe uw langetermijnplannen binnen de toekomstvisie van het bedrijf passen. Hier moet u realistische/bereikbare doelen noemen, die de weg vrijmaken naar uw droomfunctie.

4. Bent u een teamspeler?

Denk goed na als u deze vraag beantwoordt. Het is geen gesloten vraag, dus uw antwoord kan niet simpelweg 'ja' zijn. Goede voorbeelden zullen aangeven hoe u samenwerkt binnen een team. Probeer verschillende voorbeelden te geven binnen de context van werk, school of sport. Bedenk wanneer uw bijdrage een verschil heeft gemaakt, en wanneer u door goed met uw teamleden samen te werken een situatie hebt opgelost.

5. Heeft u ooit een conflict gehad met uw baas? Hoe is dat opgelost?

Hier vraagt men niet naar voorbeelden van slaande ruzie met uw baas, maar simpelweg een meningsverschil. Dit kan een meningsverschil over een project zijn, of zelfs een botsing van persoonlijkheden. Dit is niet perse negatief, u bent tenslotte ook een mens. Bovendien kan de werkgever juist nadrukkelijk op zoek zijn naar een sterke, kritische persoonlijkheid. Uw gesprekspartner wil graag horen hoe u met dergelijke situaties bent omgegaan. Kunt u uw persoonlijke gevoelens opzij zetten om professioneel te blijven? Luistert u naar het standpunt van anderen? Werkt u samen?

6. Als ik uw baas vraag om u te omschrijven, wat zou hij of zij dan zeggen?

Als u de baan aangeboden krijgt, zal uw nieuwe werkgever om een referentie vragen, dus het is belangrijk om deze vraag eerlijk te beantwoorden. Hierbij kunt u positieve feedback gebruiken uit functioneringsgesprekken of informele gesprekken die u in het verleden met uw manager heeft gehad. De interviewer is misschien ook op zoek naar een indicatie van de manier waarop u waarde toe zult voegen aan hun afdeling en wat voor werknemer u zult zijn.

7. Welke kwaliteiten moet een succesvolle manager volgens u hebben?

Bedenk hoe een manager u heeft geholpen bij uw persoonlijke ontwikkeling. Bedenk ook wat de bijdrage was van de betreffende manager aan het bedrijf in zijn geheel. Een goede manager kan een heel team ontwikkelen, en daarom ook een goede leider zijn. Dit moet de manager ook kunnen doen in het belang van het bedrijf. Daarnaast moet hij of zij begrijpen waar dit waarde kan toevoegen. Gebruik voorbeelden uit uw persoonlijke ervaring met en observaties van goede managementkwaliteiten.

8. Wat is uw belangrijkste verbeterpunt?

Veel mensen gebruiken hier nog steeds de klassieker 'ik ben te perfectionistisch'. Maar als u een sterk punt als een zwak punt opgeeft, toont u alleen aan dat u niet naar de vraag luistert en kunt u bovendien onoprecht overkomen. Kies een minder sterk punt dat u actief probeert te verbeteren. En als u echte voorbeelden en bewijzen kunt geven van hoe u dit in de praktijk brengt, des te beter.

9. Waarom zou ik u in dienst nemen?

Heel simpel: Ik ben de juiste persoon voor deze baan. Maar u moet meer zeggen. Hoe onderscheidt u zich van de andere kandidaten? Waarom wilt u deze baan liever dan alle andere banen waar u naar hebt gesolliciteerd? Als u dit kunt overbrengen, heeft u de vraag beantwoord.

10. Als u uw leven opnieuw zou moeten doen, wat zou u dan veranderen?

Deze vraag kunt u het beste beantwoorden door een gemiste kans of belangrijk keerpunt te kiezen. Verbind dit antwoord vervolgens met de activiteiten die u momenteel in uw carrière onderneemt om deze gemiste kans goed te maken. Op die manier verzandt u niet in negativiteit en presenteert u een extra doel dat u binnenkort in uw carrière wilt behalen.

Dit zijn slechts een aantal lastige vragen die in sollicitatiegesprekken gesteld worden. Heeft u meer advies nodig? Neem dan contact op met een consultant van Page Personnel.

Ben je op zoek naar een baan?

Vind de beste vacatures op onze website.

Solliciteer nu

Salarisonderzoek

Belangrijke inzichten over salarissen per sector en markttrends.

Ontdek meer

Populaire artikelen